ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ…Μάθε πώς να τους αποφύγεις!

   Σε όλο το ενεργό χρονικό ενός αθλητή ανεξαρτήτου επιπέδου,επαγγελματία ή ερασιτέχνη ακόμα και ενός απλά αθλούμενου δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή από εκείνη που θα αναγκαστεί  να διακόψει τη προσπάθεια του λόγω κάποιου τραυματισμού.Δεν είναι τόσο το θέμα υγείας όσο ψυχολογίας .Εκεί που βρίσκεσαι σε μια καλή πολύ καλή φυσική κατάσταση και κοντά σε ένα σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ξαφνικά διακόπτεις νιώθοντας άσχημα,μα το ασχημότερο είναι ότι όταν με το καλό αποθεραπευτείς είσαι αναγκασμένος προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών να ξαναρχίσεις σχεδόν από το μηδέν. Θα σας πω λοιπών κάποια πράματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε η ακόμα και να εξαλείψετε το κίνδυνο ενός τραυματισμού.
                                                …ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ…
Η προθέρμανση είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη της προπόνησης.Πχ. δεν μπορούσαμε να κάνουμε ποτέ πρόγραμμα  στήθους χωρίς πιέσεις πάγκου όσο και αν είσαστε υπέρ κάποιον εναλακτκόν ασκήσεων, έτσι λοιπών δεν νοείτε πρόγραμμα εκγύμνασης χωρίς ζέσταμα.Το ζέσταμα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο πρήξιμο κατά τη διάρκεια των πιο βασικών ασκήσεων .Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος θα ζεστάνει επίσης τις αρθρώσεις και τους τένοντες με αποτέλεσμα οι κινήσεις να εκτελούνται αβίαστα και πιο άνετα.Δεν πρέπει ώμος να το παρακάνετε σαν κάποιους άπειρους που κυριολεκτικά καίγονται στην προθέρμανση έχοντας αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσπαθούν να     επειδιώξουν.
                                            …ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ…
Οι  διατάσεις κατά την διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση είναι πάρα πολύ σημαντικός και αναγκαίος παράγοντας. Δεν είναι μόνο θέμα αποφυγής τραυματισμών αλλά πληρέστερης και ολοκληρωμένης άσκησης. Θα σας το πω απλά για να γίνει κατανοητό. Όταν κάνουμε διάταση μετά από κάθε σετ κυκλοφορεί φρέσκο αίμα και με μεγαλύτερη πίεση μέσα στους μύες  που δουλεύουμε εκείνη τι στιγμή με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη δύναμη για το επόμενο σετ και για την αποπεράτωση της προπόνησης γενικότερα, γιατί χωρίς διάταση οι μύες μένουν για κάποιο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της ασκήσεις σε σύσπαση έτσι λοιπών το αίμα δεν είναι εύκολο να περάσει στου μύες, όχι τουλάχιστον στην ποσότητα που χρειαζόμαστε. Τέλος οι διατάσεις στο τέλος τις προπόνησης μας χαρίζουν ευελιξία, ηρεμία και χαλάρωση στους μύες μας και σε εμάς γενικότερα.
                                 …ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ…
Τη κάνετε στην περίπτωση που ακολουθήσατε και κάνατε όλα τα παραπάνω σωστά μα και πάλι επείλθε κάποιος τραυματισμός. Αρχικά πονάμε ή νιώθουμε κάποιες ενοχλήσεις, διακόπτουμε λοιπών την προπόνηση ακριβώς σε εκείνο το σημείο ακόμα και αν ο πόνος είναι σχεδόν αμελητέος γιατί εκείνη τη στιγμή είμαστε ζεστοί και ο πόνος μας ξεγελά. Μπορεί να είναι κάτι αρκετά σοβαρό και εμείς να το χειροτερέψουμε ακόμα περισσότερο. Αφού ηρεμίσουμε θα καταλάβουμε τη βαρύτητα του τραυματισμού από μια απλή σύσπαση στο δικέφαλο μέχρι οτιδήποτε άλλο που θα χρειαστεί και παρακολούθηση γιατρού. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνουμε σωστή αποκατάσταση και ξεκούραση ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.Αφού ξεπεράσουμε τον τραυματισμό μας,νιώσουμε καλά και ξαναγυρίσουμε στις προπονήσεις πρέπει να σκεφτούμε τη πήγε στραβά και ποια λάθη πρέπει αυτή τη φορά να αποφύγουμε για να μην την ξαναπατήσουμε.
*πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφυγή τραυματισμών όσο και αν ακούγεται περίεργο παίζει και η σωστή διατροφή. Πχ διατροφικά στοιχεία όπως είναι το μαγνήσιο το κάλιο και η βιταμίνη c βοηθούν στην αποφυγή κραμπών και ισχυροποιούν τις αρθρώσεις μας..